zondag 14 juli 2013

Salade van quinoa, tomaat en gegrild zuurdesembrood




Een broodsalade, ook wel fattoush genoemd, maar dan met extra toevoeging de quinoa.
In diverse kookboeken staat een recept voor fattoush. Ze zijn in grote lijnen wel hetzelfde maar de quinoa is een idee van Ottolenghi en dat maakt hem toch weer net even anders.
Er wordt zuurdesembrood voor gebruikt, we hadden nog  eigen gebakken zuurdesem baguette in de vriezer die kon ik er mooi voor gebruiken.
Het recept is met 40 gram quinoa maar ik heb 100 gram gebruikt, we vinden het lekker (en het is heel erg gezond) dus mag er wel wat meer in.
De tomaten zijn nog niet uit eigen kas, de eerste beginnen nu een beetje te kleuren dus dat zal niet zo lang meer duren. De komkommer is wel uit de kas, regelmatig kunnen we er eentje plukken, heerlijk!
De salade is niet moeilijk om te maken en er gaan ook geen bijzondere ingrediënten in dus ideaal voor een zomeravond buiten op het terras.

Ingredienten voor 4 personen:

40 g quinoa  (ik heb 100 gram gebruikt)
4 sneden zuurdesembrood (in totaal 300 g)
¾  dl olijfolie, plus extra om het brood te bestrijken
4 rijpe middelgrote tomaten (in totaal 400 g)
3 minikomkommers (in totaal 250 g), ongeschild
½  kleine rode ui, in flinterdunne ringen
4 eetl. fijngesneden koriander
1½ eetl. fijngesneden munt
2 eetl. fijngesneden peterselie
1 eetl. citroensap
¾  eetl. rodewijnazijn
2 kleine tenen knoflook, fijngehakt
zout en zwarte peper




Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 180 °C.  Doe de quinoa in een pan met kokend water en kook het graan in 9 minuten gaar. Giet het af in een fijne zeef, spoel het onder koud water en laat het uitlekken.

Bestrijk het brood met wat olijfolie en strooi er wat zout over. Leg ze op een bakplaat en zet ze ongeveer 10 minuten in de oven; keer ze  halverwege de tijd om. Het brood moet nu goed droog en knapperig zijn. Neem het uit de oven, laat het af­koelen en breek het in ongelijke  stukken.

Snijd de tomaten in blokjes van grofweg 2 cm en doe ze in een mengkom. Snijd de komkommers in stukjes van hetzelfde formaat en doe ze bij de tomaten. Voeg de overige ingrediënten toe met de quinoa en croutons en meng alles losjes door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Je kunt de salade een korte tijd laten staan, dan wordt het brood wat zachter, ook weer niet te lang want dan wordt het sompig.




1 opmerking:

  1. Hoi Melaatje, leuk dat je een reactie achter laat, ik heb ook even bij jou gekeken, ziet er ook goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen

NRelate Widget